Xfce Forum

Sub domains
 

You are not logged in.

#1 2007-05-08 14:08:57

aegeo
Member
Registered: 2007-05-08
Posts: 10

[SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

I have tried the tarball installation of thunar volman, both from tarball and svn. After some effort it compiled and installed, but:


$ thunar-volman
thunar-volman: error while loading shared libraries: libexo-hal-0.3.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

:?
Any suggestions please.

EDIT:

here's the last frames when makeing libexo-r25686.tar.bz2 from svn:

make[2]: Nothing to be done for `all'.
make[2]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.3svn-r25686/pixmaps'
Making all in po
make[2]: Entering directory `/home/x/exo-0.3.3svn-r25686/po'
file=`echo ar | sed 's,.*/,,'`.gmo \
          && rm -f $file &&  -o $file ar.po
/bin/sh: line 1: -o: command not found
make[2]: *** [ar.gmo] Error 127
make[2]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.3svn-r25686/po'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.3svn-r25686'
make: *** [all] Error 2

???

Offline

#2 2007-05-08 14:29:11

Nick
Dev
From: ~
Registered: 2005-02-17
Posts: 1,143
Website

Re: [SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

Do you have the 0.3.2 version of Exo?

Offline

#3 2007-05-08 15:07:01

aegeo
Member
Registered: 2007-05-08
Posts: 10

Re: [SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

libexo-0.3-0

Offline

#4 2007-05-08 16:46:41

Nick
Dev
From: ~
Registered: 2005-02-17
Posts: 1,143
Website

Re: [SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

0.3 is not enough, you really need version 0.3.2. Running exo-csource -v will show you the right version.

Offline

#5 2007-05-09 07:31:46

aegeo
Member
Registered: 2007-05-08
Posts: 10

Re: [SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

Apologies. Here's the version check.

$ exo-csource -v
exo-csource 0.3.2

I retried to reinstall exo 3.2 as follows

export PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/pkgconfig
# ./configure --prefix=/usr/local
# make
# make install

Instructions come from os-cillation (http://www.os-cillation.de/index.php?id=29&L=5). No .deb packages are available for 3.2 I'm afraid.

Here's the final output from the compile process

Making install in po-doc
make[1]: Entering directory `/home/x/exo-0.3.2/po-doc'
make[2]: Entering directory `/home/x/exo-0.3.2/po-doc'
make[2]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
make[2]: Nothing to be done for `install-data-am'.
make[2]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.2/po-doc'
make[1]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.2/po-doc'
Making install in tests
make[1]: Entering directory `/home/x/exo-0.3.2/tests'
make  install-recursive
make[2]: Entering directory `/home/x/exo-0.3.2/tests'
Making install in data
make[3]: Entering directory `/home/x/exo-0.3.2/tests/data'
make[4]: Entering directory `/home/x/exo-0.3.2/tests/data'
make[4]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
make[4]: Nothing to be done for `install-data-am'.
make[4]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.2/tests/data'
make[3]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.2/tests/data'
make[3]: Entering directory `/home/x/exo-0.3.2/tests'
make[4]: Entering directory `/home/x/exo-0.3.2/tests'
make[4]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
make[4]: Nothing to be done for `install-data-am'.
make[4]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.2/tests'
make[3]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.2/tests'
make[2]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.2/tests'
make[1]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.2/tests'
make[1]: Entering directory `/home/x/exo-0.3.2'
make[2]: Entering directory `/home/x/exo-0.3.2'
make[2]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
make[2]: Nothing to be done for `install-data-am'.
make[2]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.2'
make[1]: Leaving directory `/home/x/exo-0.3.2'

and here's what happens after installation


$ thunar-volman
thunar-volman: error while loading shared libraries: libexo-hal-0.3.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

Many thanks.

Offline

#6 2007-05-09 08:26:59

Nick
Dev
From: ~
Registered: 2005-02-17
Posts: 1,143
Website

Re: [SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

Well and is libexo-hal-0.3.so.0 indeed missing in /usr/local/lib? If so, maybe you don't have the hal build files on your system. You can check this by running the ./configure in exo, there will be a line like this at the end: HAL support:    no/yes.

Offline

#7 2007-05-09 08:53:22

aegeo
Member
Registered: 2007-05-08
Posts: 10

Re: [SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

It seems a no on both:

$ locate libexo-hal-0.3.so.0
/home/x/exo-0.3.2/exo-hal/.libs/libexo-hal-0.3.so.0
/home/x/exo-0.3.2/exo-hal/.libs/libexo-hal-0.3.so.0.4.0
/home/x/exo-0.3.3svn-r25686/exo-hal/.libs/libexo-hal-0.3.so.0
/home/x/exo-0.3.3svn-r25686/exo-hal/.libs/libexo-hal-0.3.so.0.4.0
/home/x/local/lib/libexo-hal-0.3.so.0
/home/x/local/lib/libexo-hal-0.3.so.0.4.0
/usr/local/lib/libexo-hal-0.3.so.0
/usr/local/lib/libexo-hal-0.3.so.0.4.0

and

~/exo-0.3.2$ ./configure

Build Configuration:

* HAL support:    yes
* Debug Support:  minimum
* Python Support: no

Offline

#8 2007-05-09 09:06:09

Nick
Dev
From: ~
Registered: 2005-02-17
Posts: 1,143
Website

Re: [SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

Well you can add the /usr/local/lib path to /etc/ld.so.conf and run ldconfig as root, that might solve the problem.

Offline

#9 2007-05-09 11:06:24

aegeo
Member
Registered: 2007-05-08
Posts: 10

Re: [SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

The path was already in the file so I ldconfigged and volman started working.
I logged out and back in to make sure everything was working but seem to have trashed X.

Now I am in trouble and back to win 98.

Here's the output from .xsessionerrors:

/etc/gdm/PreSession/Default: Registering your session with wtmp and utmp
/etc/gdm/PreSession/Default: running: /usr/bin/sessreg -a -w /var/log/wtmp -u /var/run/utmp -x "/var/lib/gdm/:0.Xservers" -h "" -l ":0" "x"
/etc/gdm/Xsession: Beginning session setup...
** Message: This build doesn't include support for XF86Misc extension
** Message: Querying Xkb extension
** Message: Xkb extension found
** Message: Querying Xkb extension
** Message: Xkb extension found
xfce4-session: Unable to load failsafe session, exiting. Please check
               the value of the environment variable XDG_CONFIG_DIRS
               and make sure that it includes the following path:

                /etc/xdg

I exported /etc/xdg to the XDG_CONFIG_DIRS environment variable to no avail.
Help help help

Offline

#10 2007-05-09 11:55:59

Nick
Dev
From: ~
Registered: 2005-02-17
Posts: 1,143
Website

Re: [SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

First: it's impossible this is caused by ldconfig. Second: I have no idea what is causing this, you can try clearing the saved sessions (rm -R ~/.cache/sessions).......

Offline

#11 2007-05-09 12:43:26

aegeo
Member
Registered: 2007-05-08
Posts: 10

Re: [SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

OK, back on Debian with twm [nope, IceWM], so X is _not_ trashed, it's got to do with XFCE.

Good news is that thunar-volman now works like a charm   :-|  but XFCE won't start up.

Clearing the cache did not help BUT come to think of it you are right, I did do something I wouldn't do again and managed to trace what I did:

from http://www.corsac.net/rss.php?cat=debian

Hal support is indeed not enabled in i386 build (it is for ppc
builds) on debian.corsac.net. I won't rebuild Xfce 4.4 for i386
with exo hal support enabled, as I don't really have currently
enough power to do that more than once in a while.

But ema has begun to upload Xfce 4.4 package to experimental, so
exo (with hal support enabled) is available on Debian Experimental
packages.

If you want to test it, add experimental sources to your
/etc/apt/sources.list:

deb http://ftp.fr.debian.org/debian/ experimental
main

Then update and install exo:
sudo aptitude update
sudo aptitude install libexo-0.3-0/experimental

At that point aptitude certainly trashed OOcalc which I reinstalled. The XFCE session was not damaged, it kept running fine until I logged out. Maybe a config file was trashed.

EDIT

Here's what actually happened (I ctrl-c'd it when it was removing OO-calc)

The following packages are unused and will be removed:
  gcc-3.4-base lapack3 libg2c0 libufsparse openoffice.org-calc
  openoffice.org-draw refblas3
The following have been blocked:
  acpid avahi-daemon base-files binfmt-support cli-common cpio debconf
  debconf-i18n debianutils dhcp3-client dhcp3-common dictionaries-common
  discover1 discover1-data docbook-xml eject file findutils finger gdm gksu
  gnome-icon-theme gnome-mime-data gstreamer0.10-alsa
  gstreamer0.10-plugins-base gzip hicolor-icon-theme icedove-locale-it
  initramfs-tools klogd laptop-detect liba52-0.7.4 libaa1 libacl1
  libaspell15 libattr1 libavahi-client3 libavahi-common-data
  libavahi-common3 libavahi-core4 libavahi-glib1 libbonobo2-0
  libbonobo2-common libbonoboui2-0 libbonoboui2-common libdiscover1
  libdjvulibre15 libedit2 libevent1 libfontenc1 libgcrypt11 libgdl-1-0
  libgdl-1-common libgksu2-0 libgksuui1.0-1 libgnomeprint2.2-0
  libgnomeprint2.2-data libgnomeui-0 libgnomeui-common libgpg-error0
  libgphoto2-2 libgphoto2-port0 libgstreamer-plugins-base0.10-0
  libgstreamer0.10-0 libgtksourceview-common libgtksourceview1.0-0 libidl0
  libieee1284-3 libkrb53 libldap2 libmagic1 libneon26 libopencdk8 liborbit2
  libportaudio0 librecode0 libsane libsepol1 libsndfile1 libsqlite3-0
  libssl0.9.8 libtasn1-3 libtasn1-3-bin libtheora0 libwmf0.2-7 libwpd8c2a
  libxslt1.1 libxvmc1 lilo linux-image-2.6.18-4-686 m4 make man-db manpages
  mousepad mozilla-thunderbird-locale-it mutt myspell-en-gb myspell-en-us
  myspell-it nano netcat nfs-common openoffice.org-common
  openoffice.org-help-en-us openoffice.org-thesaurus-en-us openssl orage
  popularity-contest python-central python-support reportbug
  selinux-policy-refpolicy-targeted sudo sysklogd tar tasksel tasksel-data
  telnet ttf-dejavu ttf-opensymbol tzdata ucf vim-common vim-tiny
  x11-common xfce4-battery-plugin xfce4-genmon-plugin xfce4-sensors-plugin
  xfce4-session xfce4-terminal xfdesktop4 xml-core xorg xserver-xorg
  xserver-xorg-input-all xserver-xorg-video-all

Would resinstalling XFCE be an option?

Rethanks

Offline

#12 2007-05-09 16:05:03

aegeo
Member
Registered: 2007-05-08
Posts: 10

Re: [SOLVED] Debian Etch/XFCE4.4 rc2 - thunar volman won't install

The problem with XFCE startup dissolved into nothing: After installing and using IceWM the entire afternoon, including Thunar and thunar-volman, logging out and logging back in choosing XFCE session on the session manager did the trick.

ldconfig definitely got thunar-volman working.

Many many thanks & kudos Nick for your great support.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB