Xfce Forum

Sub domains
 

You are not logged in.

#1 2012-10-03 20:06:44

archmonk
Member
Registered: 2012-09-14
Posts: 13

Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

Hey everyone,

I am running XFCE 4.10 in archlinux and today when i added couple of partitions to fstab and rebooted my system I noticed that thunar doesn't show the partitions that I added to my fstab. what should i do to make it appear in thunar ?
here is my fstab:

/dev/sda5 /media/disk ntfs-3g defaults 0 0
/dev/sda2 /media/disk-1 ntfs-3g defaults 0 0

Offline

#2 2012-10-04 18:06:09

Keith Hedger
Member
From: Torrington,Devon,UK
Registered: 2012-04-01
Posts: 46
Website

Re: Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

After adding partitions to your fstab just to make sure the mount ok with the correct options if you run

sudo mount -a

this will attempt to mount all the stuff in your fstab, you will get some complaints about some stuff already mounted but ignore that and concentrate on what the new bits are that you are trying to mount, also make sure the mount points exist.

Offline

#3 2012-10-04 19:07:37

archmonk
Member
Registered: 2012-09-14
Posts: 13

Re: Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

I did mount the patitions but it doesn't appear on the left panel ...
I had to craete a shortcut instead sad
I read in one of the threads in crunchbang forums that it has been intentionally removed from the left panel (the partitions that are automatically mounted during the startup)

Offline

#4 2012-10-05 13:51:17

Clio
Member
Registered: 2011-01-25
Posts: 35

Re: Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

You has installed the package "gvfs"?

Last edited by Clio (2012-10-05 13:55:34)

Online

#5 2012-10-05 16:29:07

archmonk
Member
Registered: 2012-09-14
Posts: 13

Re: Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

yes i have gvfs, thunar-volman installed

Offline

#6 2012-10-05 16:39:53

Clio
Member
Registered: 2011-01-25
Posts: 35

Re: Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

Thunar-volman works without fstab.
For testing, you can commented out the lines in fstab.
You know, only the user can see the devices in the left pane in thunar.

Btw:
Windows-filesystems ntfs or fat needs parameters e.g. umask or uid in the fstab.
read man mount for the values.
Windows can't understand any unix parameters.

Last edited by Clio (2012-10-05 16:50:29)

Online

#7 2012-10-05 16:41:17

archmonk
Member
Registered: 2012-09-14
Posts: 13

Re: Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

if i remove the partitions from fstab it appears but when i mount it via fstab it doesn't show up sad for which i had to create a shortcut.

Offline

#8 2012-10-05 17:04:21

Clio
Member
Registered: 2011-01-25
Posts: 35

Re: Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

@archmonk
Sure... thats right.
Without volman, you need an entry in the fstab with the right parameters and a mountpoint in /media with the same name.
If you need thunar-volman, is it impossible to mount the shortcuts.

Online

#9 2012-10-05 17:35:48

archmonk
Member
Registered: 2012-09-14
Posts: 13

Re: Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

not sure if i am able to mount without thunar-volman because when i installed xfce using archwiki it asked me to and i did .
i was expecting that when I add partitions to fstab, thunar will automatically show the icons for the partitions on the left side panel but it didn't. I then had to create shortcuts for those partitions to access the partitions from the left panel.

Offline

#10 2012-10-08 16:55:53

nuc
Member
Registered: 2012-04-28
Posts: 20

Re: Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

Hi archmonk, yeah it really sucks that thunar doesnt recognise paritions defined in fstab.
I've got the very same issue and discussed it about 5 months ago in this thread:

http://forum.xfce.org/viewtopic.php?id=7035

It's pretty sad that it works perfectly in other filemanagers (PCManFM, Nautilus etc.) but not in thunar.

Last edited by nuc (2012-10-08 17:00:10)


my system:
ArchLinux
xfce 4.10

Offline

#11 2012-10-21 12:24:16

sambul14
Member
Registered: 2012-10-20
Posts: 7

Re: Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

Is there a way to remount in Thunar a USB Stick that was ejected with Eject command, but not detached from PC? It remains as /dev/sdb with the stick name on USB bus without any volume IDs.

Last edited by sambul14 (2012-10-21 12:24:51)

Offline

#12 2013-08-06 15:53:43

Ahau
Member
Registered: 2011-12-22
Posts: 27

Re: Thunar doesn't show the partitions mounted in fstab

I know this is an old thread but this doesn't seem to be addressed very much elsewhere on the forum so thought I'd add it here.

In order to have an drive that is mounted in your fstab show up in thunar's left pane, you need to add the option "comment=x-gvfs-show" to your fstab entry line.  This tells gvfs to show the device even though it's mounted in fstab.  You can also customize the icon for this device with the x-gvfs-icon option, e.g.  "comment=x-gvfs-icon=media-removable"

Offline

Board footer

Powered by FluxBB