Xfce Forum

Sub domains
 

You are not logged in.

#1 2013-11-12 09:19:31

goldleaf
Member
Registered: 2013-11-12
Posts: 4

[Solved] xfce 4.10 - Inconsistent mouse theme/size setting

I'm new to Xfce, and the mouse size/theme is one of the few things that I haven't been able to figure out. The settings don't apply globally, they only work within some applications. I've linked to a screen recording, showing how inside of Firefox the theme is respected, but in other windows/parts of Xfce, it is not.

I've been searching the internet a lot, and I've tried every suggestion that I can find (.Xsession, .gtkrc-2.0, etc...), but I haven't had any luck. There was an old bug from a while ago, where the Mouse settings weren't writing to a config file, but it was marked as fixed (and it seems like the file, wherever it is, has been written too - only not every part of the system is applying it).

I'm seeing this in Xfce 4.10 under Xubuntu, Ubuntu, and Fedora.

What are all of the places that the mouse theme/size is or could be saved? Is there a heirarchy of which files are looked at first/last, when Xfce decides to set the mouse theme?

Thanks!

Last edited by goldleaf (2013-11-12 09:22:43)

Offline

#2 2013-11-12 15:01:21

ToZ
Member
From: Toronto, Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 935

Re: [Solved] xfce 4.10 - Inconsistent mouse theme/size setting

Here is what works for me on Xubuntru 13.10:

1. Settings Manager -> Mouse and Touchpad -> Theme = change the mouse cursor theme.

2. Choose the cursor theme:

sudo update-alternatives --config x-cursor-theme

----------------

If you install a new cursor theme, you need to add it to the alternatives list by:
a. Create/edit cursor.theme file in the root of your cursor theme directory with the following content:

[Icon Theme]
Inherits=<NameOfTheme>

...where <NameOfTheme> is the name of your icon theme

b. Create a new alternatives link:

sudo update-alternatives --install /usr/share/icons/default/index.theme /path/to/cursor.theme 51

...where "/path/to/cursor.theme" is the path to the file you created in step 2 and "51" is the priority.

c. Select the theme via the first 2 steps.

Online

#3 2013-11-12 17:32:26

goldleaf
Member
Registered: 2013-11-12
Posts: 4

Re: [Solved] xfce 4.10 - Inconsistent mouse theme/size setting

Thanks ToZ, that method changed the mouse theme globally, which is great, thank you! How do I get the size to change as well? Since there isn't a x-cursor-size option, as far as I've been able to discover:

sudo gsettings set org.gnome.desktop.interface cursor-size 16

Or is there som eother way to save out the size? Thanks!

Offline

#4 2013-11-13 03:30:36

ToZ
Member
From: Toronto, Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 935

Re: [Solved] xfce 4.10 - Inconsistent mouse theme/size setting

I just tried now and am unable to change the cursor size myself. I recall this issue before (see: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1876754), but that solution doesn't work for me in 13.10.

Online

#5 2013-11-13 05:41:46

goldleaf
Member
Registered: 2013-11-12
Posts: 4

Re: [Solved] xfce 4.10 - Inconsistent mouse theme/size setting

Yeah, it doesn't work for me either, also using 13.10. But I'm glad I'm not the only one who's seeing this :-)

I'll ping the irc channel, see if anyone has further suggestions, apart from just filing a bug and hoping it gets fixed.

Thanks ToZ!

Offline

#6 2013-12-23 19:44:00

goldleaf
Member
Registered: 2013-11-12
Posts: 4

Re: [Solved] xfce 4.10 - Inconsistent mouse theme/size setting

Just a little update: the inconsistent mouse settings seem to be fixed in 4.11. I have Fedora 20, and under Xfce, the mouse setting is consistent across all the programs which is wasn't under 4.10. I don't know if it would also be fixed under Xubuntu 13.10, but it could be.

And for completeness, I installed Fedora with Gnome by default, and then added Xfce.

Thanks for all the help!

Offline

#7 2014-05-13 14:21:37

Alad
Member
Registered: 2014-02-17
Posts: 2

Re: [Solved] xfce 4.10 - Inconsistent mouse theme/size setting

Thing is, whether the cursor theme/size is applied globally or not is random (every other reboot). Both with XFCE 4.10 (Debian) and XFCE 4.11 (Fedora). FWIW MATE has a similar problem.

Last edited by Alad (2014-05-13 14:23:30)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB