Xfce Forum

Sub domains
 

You are not logged in.

#1 2018-11-02 01:51:12

evopen
Member
Registered: 2018-11-02
Posts: 10

xfwm 4.13 window cycling delay

Cycling through windows using xfwm 4.13 is not instantaneous. 4.12 has no such problem. Is the delay time tunable?

Thanks.

Offline

#2 2018-11-02 10:33:05

ToZ
Moderator
From: Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 4,832

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

Hello and welcome.

There is a raise_delay setting, but it doesn't appear to affect alt-tab cycling. Can you provide some more information about your setup?

Which distro are you using?
What is the make and model of your computer?
And can you post back all of your xfwm4 settings:

xfconf-query -c xfwm4 -lv

Offline

#3 2018-11-02 11:24:20

MountainDewManiac
Member
From: Where Mr. Bankruptcy is Prez
Registered: 2013-03-24
Posts: 1,015

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

Perhaps have the System Load Monitor panel applet running (with CPU load monitor enabled and a very short update interval) and watch to see if your CPU load spikes when you press Alt-Tab and, if it does, repeat with Task Monitor running and watch to see what is causing it?

Just a thought.

Regards,
MDM


Mountain Dew Maniac

How to Ask for Help <=== Click on this link

Offline

#4 2018-11-02 14:25:30

evopen
Member
Registered: 2018-11-02
Posts: 10

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

ToZ wrote:

Hello and welcome.

There is a raise_delay setting, but it doesn't appear to affect alt-tab cycling. Can you provide some more information about your setup?

Which distro are you using?
What is the make and model of your computer?
And can you post back all of your xfwm4 settings:

xfconf-query -c xfwm4 -lv

Hi there.
I'm using Manjaro 18. It's newly installed.
I switched back to 4.12 and there was no delay. I use Macbook pro 8,2.

Here's my setting.

/general/activate_action                 bring
/general/borderless_maximize             true
/general/box_move                        false
/general/box_resize                      false
/general/button_layout                   O|SHMC
/general/button_offset                   0
/general/button_spacing                  0
/general/click_to_focus                  true
/general/cycle_apps_only                 false
/general/cycle_draw_frame                false
/general/cycle_hidden                    true
/general/cycle_minimum                   true
/general/cycle_preview                   true
/general/cycle_raise                     false
/general/cycle_tabwin_mode               0
/general/cycle_workspaces                false
/general/double_click_action             maximize
/general/double_click_distance           5
/general/double_click_time               250
/general/easy_click                      Alt
/general/focus_delay                     250
/general/focus_hint                      true
/general/focus_new                       true
/general/frame_opacity                   100
/general/full_width_title                true
/general/horiz_scroll_opacity            false
/general/inactive_opacity                100
/general/maximized_offset                0
/general/mousewheel_rollup               true
/general/move_opacity                    100
/general/placement_mode                  center
/general/placement_ratio                 60
/general/popup_opacity                   100
/general/prevent_focus_stealing          false
/general/raise_delay                     250
/general/raise_on_click                  true
/general/raise_on_focus                  false
/general/raise_with_any_button           true
/general/repeat_urgent_blink             false
/general/resize_opacity                  100
/general/restore_on_move                 true
/general/scroll_workspaces               true
/general/shadow_delta_height             0
/general/shadow_delta_width              0
/general/shadow_delta_x                  0
/general/shadow_delta_y                  -3
/general/shadow_opacity                  50
/general/show_app_icon                   false
/general/show_dock_shadow                true
/general/show_frame_shadow               true
/general/show_popup_shadow               false
/general/snap_resist                     false
/general/snap_to_border                  true
/general/snap_to_windows                 false
/general/snap_width                      10
/general/sync_to_vblank                  true
/general/theme                           Adapta-Maia
/general/tile_on_move                    true
/general/title_alignment                 center
/general/title_font                      Noto Sans 10
/general/title_horizontal_offset         0
/general/titleless_maximize              false
/general/title_shadow_active             false
/general/title_shadow_inactive           false
/general/title_vertical_offset_active    0
/general/title_vertical_offset_inactive  0
/general/toggle_workspaces               false
/general/unredirect_overlays             true
/general/urgent_blink                    false
/general/use_compositing                 true
/general/workspace_count                 2
/general/workspace_names                 <<UNSUPPORTED>>
/general/wrap_cycle                      true
/general/wrap_layout                     true
/general/wrap_resistance                 10
/general/wrap_windows                    true
/general/wrap_workspaces                 false
/general/zoom_desktop                    true

Offline

#5 2018-11-02 14:30:05

evopen
Member
Registered: 2018-11-02
Posts: 10

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

MountainDewManiac wrote:

Perhaps have the System Load Monitor panel applet running (with CPU load monitor enabled and a very short update interval) and watch to see if your CPU load spikes when you press Alt-Tab and, if it does, repeat with Task Monitor running and watch to see what is causing it?

Just a thought.

Regards,
MDM

Yes! You are right.

If I keep pushing and releasing alt+tab. xfwm4 is using 100% cpu core. While I switch back to xfwm 4.12 there is not such issue.
Now I'm not sure it's setting delay or just lagging.

Offline

#6 2018-11-03 01:43:26

ToZ
Moderator
From: Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 4,832

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

Does the same happen with the compositor disabled?

Offline

#7 2018-11-03 02:16:59

evopen
Member
Registered: 2018-11-02
Posts: 10

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

ToZ wrote:

Does the same happen with the compositor disabled?

Yes it does. Disabling compositor still slower than 4.12.
I'm testing this in a live manjaro installer. Cpu usage is 100% still.

Offline

#8 2018-11-03 05:32:18

evopen
Member
Registered: 2018-11-02
Posts: 10

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

Can anyone confirm this(slower than 4.12)? If not I'm gonna report this to the manjaro forum.

Offline

#9 2018-11-03 05:39:21

kmvan
Member
Registered: 2018-11-02
Posts: 5

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

Manjaro 18 x64 with xfce 4.13
Can not reproduce this issue.
Could you record video and share to here?

Offline

#10 2018-11-03 07:50:22

evopen
Member
Registered: 2018-11-02
Posts: 10

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

kmvan wrote:

Manjaro 18 x64 with xfce 4.13
Can not reproduce this issue.
Could you record video and share to here?

I recorded this.
https://imgur.com/gallery/LvyRZrc

I noticed that the forum login page doesn't use https?

Offline

#11 2018-11-03 10:54:42

ToZ
Moderator
From: Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 4,832

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

evopen wrote:
kmvan wrote:

Manjaro 18 x64 with xfce 4.13
Can not reproduce this issue.
Could you record video and share to here?

I recorded this.
https://imgur.com/gallery/LvyRZrc

I guess it is a little slower - I never really noticed it. I fired up a 4.12 install and it does seem a touch slower - barely noticeable to me. The 4.13 branch of xfwm4 is built against gtk3 libraries - maybe the performance difference is a result of the toolkit?
What kind of computer, and which video card and drive are you using?

I noticed that the forum login page doesn't use https?

It does. What are you seeing that's showing that it's not?

Offline

#12 2018-11-03 12:08:35

evopen
Member
Registered: 2018-11-02
Posts: 10

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

It is noticeable if you are doing a hackathon or reaching a deadline for homework. The CPU usage indicate that this is a performance bug. xfwm 4.12 uses almost 0 consumption, while 4.13 uses a whole core.

If it's due to gtk3, now I know why gnome sucks LOL. I use macbook pro 2011. And I only uses intel gpu with modesetting driver.

https is not the default redirect from http. If open login page in incognito mode, there is not redirection.

Last edited by evopen (2018-11-03 14:59:27)

Offline

#13 2018-11-03 15:28:47

MountainDewManiac
Member
From: Where Mr. Bankruptcy is Prez
Registered: 2013-03-24
Posts: 1,015

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

evopen wrote:

https is not the default redirect from http. If open login page in incognito mode, there is not redirection.

I just opened a "private" window in Firefox. I tried visiting the forum via:

http://forum.xfce.org/

...and ended up with

https://forum.xfce.org/

So that works fine. I selected the login option, and it is also https. So I tried jumping directly to it by entering:

http://forum.xfce.org/login.php

...and that, too, became

https://forum.xfce.org/login.php

So I do not know what you mean. Perhaps it is a bug with your web browser (or a bad choice by user in its settings) that does not allow it to perform normal/sensible redirects to a "https" page when one is available.

Or else I'm completely misunderstanding what you meant?

Regards,
MDM


Mountain Dew Maniac

How to Ask for Help <=== Click on this link

Offline

#14 2018-11-03 18:16:19

ToZ
Moderator
From: Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 4,832

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

evopen wrote:

It is noticeable if you are doing a hackathon or reaching a deadline for homework. The CPU usage indicate that this is a performance bug. xfwm 4.12 uses almost 0 consumption, while 4.13 uses a whole core.

Although I notice that is switching is a tad slower, I don't see the cpu usage increase. Perhaps you should create a bug report.

Offline

#15 2018-11-03 18:43:10

evopen
Member
Registered: 2018-11-02
Posts: 10

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

I will test more on this https stuff. Maybe it's related to my proxy.
And test xfwm on other distro. Then i might file an issue.

Thanks for all of you helping me out.
Btw, Xfce is my favorite DE. Hope for the bright future.

So, this thread should be marked as solved because the delay time is not tunable?

Last edited by evopen (2018-11-03 18:45:13)

Offline

#16 2018-11-03 23:17:11

ToZ
Moderator
From: Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 4,832

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

No, leave it open. Maybe it is a bug.

Offline

#17 2018-11-04 10:31:12

pedherall
Member
Registered: 2017-02-11
Posts: 6

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

The delay and high CPU consumption also happens to me with the default theme of Manajaro 18. But if you switch to Adwaita it works fine.

Offline

#18 2018-11-04 11:37:09

evopen
Member
Registered: 2018-11-02
Posts: 10

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

Here are some screenshots of login page I took. You sure this is normal?
I disabled all proxy. And my phone is connected directly to my ISP. They are showing the same result.
https://imgur.com/a/AfIOFPp

Offline

#19 2018-11-04 12:39:16

ToZ
Moderator
From: Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 4,832

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

evopen wrote:

Here are some screenshots of login page I took. You sure this is normal?
I disabled all proxy. And my phone is connected directly to my ISP. They are showing the same result.
https://imgur.com/a/AfIOFPp

I'm not getting that at all. My first event is a 307 - internal redirect:
3aAyHBKl.png
Do you have any extensions or add-ons enabled that would prevent the redirection? Try starting chrome with the "--disable-extensions" parameter to see if it works.

Do you have firefox installed that you can test with it?

Offline

#20 2018-11-07 09:28:52

evopen
Member
Registered: 2018-11-02
Posts: 10

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

yes. This is a newly installed Firefox without any plugin or any proxy.
The redirection only happen after the first time visiting the site via https.
2WUAWU3.png

@pedherall is right. manjaro's new theme is the cause. After changing the theme. Switching is much faster. However, continuous cycing still leads to 70% cpu usage. I don't know if this is the other theme that enabled by manjaro.

Offline

#21 2018-11-20 22:46:38

TrueRandom
Member
Registered: 2018-11-20
Posts: 1

Re: xfwm 4.13 window cycling delay

Having the same issue (alt+tab laggy) also cpu increases for a moment when pressing alt+tab, had no issue on 4.12. (manjaro 18.0 xfce)
If you want to test it yourself just download the latest 18.0 release from the manjaro hompage and open it as a virtual machine.
Did you open a xfce bug?
I think it is somewhat related to the theme - currently using Adapta-Maia (default manjaro 18.0 theme), when using Adwaita the lag is smaller

Offline

Board footer

Powered by FluxBB