Xfce Forum

Sub domains
 

You are not logged in.

#1 2019-02-11 14:34:33

namor
Member
Registered: 2019-02-11
Posts: 6

don't start xfce4-panel

hello!
I build xfce4 of source code, and build success finally.
I run "startxfce4", and success run X and desktop.
Xfce4-panel - don't start. I try:
1) remove directory use command "rm -Rf ./config/*"
2) rebuild depends, add new USE flags and dependences. (libxfce4util and etc)
3) I run PANEL_DEBUG=all, and see logs.

I have this error:
"... error_name=org.xfce.Xfconf.Error.PropertyNotFound does not exist on channel xfce4-panel   ..."

options configure for build:
./configure --prefix=/usr --sysconfdir=/etc --with-x --enable-gtk3 --enable-debug=yes && make V=1 && make install
if use minimal configure -
./configure --prefix=/usr && make && make install
error the same. (

and this pictres content errors.


https://ibb.co/yNJJy7y
https://ibb.co/0XPGrDj

How to success run xfce4-panel?

Offline

#2 2019-02-11 21:52:15

ToZ
Moderator
From: Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 5,526

Re: don't start xfce4-panel

Hello and welcome.

Are you using gentoo? If so, why not use the version of xfce4-panel provided through that channel. Why are you building from source?

According to your screenshots, it looks like you  are building version 4.12.0. Why are you building 4.12.0 as opposed to the latest version?

Also, what versions of the dependencies have you built? Specifically ibxfce4ui, exo, garcon & libwnck? As well, which additional plugins have you built? At least notification-plugin is visible in your logs - any other plugins? And how are they built?

Offline

#3 2019-02-12 07:42:22

namor
Member
Registered: 2019-02-11
Posts: 6

Re: don't start xfce4-panel

thanks for the answer!

No, this is not gentoo. This is LFS. (in fact, not really, there is a separate toolchain. )
I try 4.12.1, and 4.12.0 versions xfce-panel. both versions do not work, and give the same error.

I use xfce and on the workstation, manjaro. there is a version 4.12.2, that is what I build, is not very old.
(I have 2 linux systems, one - manjaro on the real computer, all works, 2 - LFS in virtualbox. don't works sad((  )

I build the following (these) depends ( if I had not created them, I would certainly not have been able to successfully complete even ./configure xfce4-panel )

http://sprunge.us/pvHk1P

versions such as indicated here.

http://www.linuxfromscratch.org/blfs/vi … /xfce.html

Of plugins:    ls | grep -i plugin
xfce4-xkb-plugin

I did not collect other plugins.

Offline

#4 2019-02-12 12:52:16

ToZ
Moderator
From: Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 5,526

Re: don't start xfce4-panel

namor wrote:

thanks for the answer!

No, this is not gentoo. This is LFS. (in fact, not really, there is a separate toolchain. )
I try 4.12.1, and 4.12.0 versions xfce-panel. both versions do not work, and give the same error.

The LFS documentation talks about version 4.12.2. Have you tried that one?

In your original post you show some of the output of the "PANEL_DEBUG=all xfce4-panel" command. Is there any more output? Are you able to post the complete output (as opposed to a screenshot)?

Here is some info on debugging xfce4-panel including using gdb to get a backtrace. Maybe that can help track down the issue.

Offline

#5 2019-02-12 15:17:40

namor
Member
Registered: 2019-02-11
Posts: 6

Re: don't start xfce4-panel

i don't build new gtk3, i use version 3.14.15. may be, this very low(old) version.
I will try with it now too, but I do not think that the problem is in the version.

yes, I read this link ( about debugging )

if run PANEL_DEBUG=all xfce4-panel, i have this output:

http://sprunge.us/vkUH7m

I read source code, and use print debugging smile
however, so far this has not helped either. sad

Offline

#6 2019-02-12 17:53:44

ToZ
Moderator
From: Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 5,526

Re: don't start xfce4-panel

If you build xfce4-panel with "--enable-debug=gdb"  and run xfce4-panel like:

PANEL_DEBUG=gdb xfce4-panel

...(gdb must be installed), you will get a gdb trace for each plugin in /tmp. You can review these plugins to see if any are crashing and get diagnostic information.

if run PANEL_DEBUG=all xfce4-panel, i have this output:

http://sprunge.us/vkUH7m

This looks like xfce4-session logging. When you run that command, do you get output on the screen? If so, that is the output to review. Like from your first post, but the complete log output. To capture it to a file:

PANEL_DEBUG=all xfce4-panel > xfce4-panel.log 2>&1

1) remove directory use command "rm -Rf ./config/*"

When you did this, on the next start, did xfce4-panel ask you if you wanted to start with a blank panel or a default set of plugins? If so, try selecting a blank panel and see if it starts.

Offline

#7 2019-02-13 16:04:34

namor
Member
Registered: 2019-02-11
Posts: 6

Re: don't start xfce4-panel

Yes, I have installed gdb.
If run "PANEL_DEBUG=gdb xfce4-panel"  - new file in /tmp not create. O_O

if run PANEL_DEBUG=all xfce4-panel > xfce4-panel.log 2>&1:

http://sprunge.us/SWaIcj

Yes, I tryed and standard panel and empty panel.

Offline

#8 2019-02-13 17:39:33

namor
Member
Registered: 2019-02-11
Posts: 6

Re: don't start xfce4-panel

if somewhere there is a description of how everything works, what panels are required to run, what functions are called, then maybe that will be enough.
I don't know much about c, but there are people who know the language c better.

Offline

#9 2019-02-13 18:50:03

ToZ
Moderator
From: Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 5,526

Re: don't start xfce4-panel

namor wrote:

Yes, I have installed gdb.
If run "PANEL_DEBUG=gdb xfce4-panel"  - new file in /tmp not create. O_O

if run PANEL_DEBUG=all xfce4-panel > xfce4-panel.log 2>&1:

http://sprunge.us/SWaIcj

Yes, I tryed and standard panel and empty panel.

I think it would be best to create a bug report for this and have the xfce4-panel developer look at this. You'll probably be asked for a backtrace. See if you can get one.

Offline

#10 2019-02-19 07:58:36

namor
Member
Registered: 2019-02-11
Posts: 6

Re: don't start xfce4-panel

ha-ha-ha.
I build cairo don't support xrender.
I rebuild cairo, added support xrender.
All works!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB