Xfce Forum

Sub domains
 

You are not logged in.

#1 2014-01-26 09:40:06

WerKater
Member
Registered: 2012-10-25
Posts: 6

Workspace switcher and cloned monitor

Hi everyone,

I am having a problem with the look of the workspace switcher (Pager) with miniature view.

I am using Xfce 4.10 in Debian Jessie; xfce4-panel is version 4.10.1-1 as distributed by Debian.
I have a single monitor (DVI-I-0) that I use when working and additionally, my TV is connected (DVI-I-3) which I use to watch movies. Most of the time the TV is off. When I watch a movie, the TV is a clone of the monitor. I switch it on with the command
$ xrandr --output DVI-I-3 --mode 1920x1080 --same-as DVI-I-0
afterwards, I switch it off:
$ xrandr --output DVI-I-3 --off

However, the workspace switcher in miniature view always looks as if I have a second monitor to the right of my main monitor (which I never do; the TV is either off or a clone. In both cases I would expect workspace switcher to show only space for one monitor). This is how it looks like:
91.png

I found a similar (or the same) bug reported in the Ubuntu Bugtracker, but it never got any response:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour … ug/1248721

My /etc/X11/xorg.conf was automatically created by the installer of the proprietary NVIDIA driver which I use and it contains only my one monitor.

I would be grateful for any help. Maybe someone knows where workspace switcher gets its information about number and layout of monitors? The only config-file I found is ~/.config/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/xfce4-panel.xml and it only contains the following about pager:
    <property name="plugin-14" type="string" value="pager">
      <property name="rows" type="uint" value="2"/>
      <property name="miniature-view" type="bool" value="true"/>
    </property>

Offline

#2 2014-01-26 14:31:21

ToZ
Moderator
From: Toronto, Canada
Registered: 2011-06-02
Posts: 1,132

Re: Workspace switcher and cloned monitor

This Xfce bug report looks similar/related. According to that bug report, running "xfce4-panel -r" resets the plugin properly. Does that work for you?

Also related seem to be:
= https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=9922
- https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=10544
- https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=7073

Offline

#3 2014-01-26 15:23:03

WerKater
Member
Registered: 2012-10-25
Posts: 6

Re: Workspace switcher and cloned monitor

ToZ wrote:

This Xfce bug report looks similar/related. According to that bug report, running "xfce4-panel -r" resets the plugin properly. Does that work for you?

Thanks for the response. Unfortunately this does not work (has no effect whatsoever). Note: When  actually configure my two monitors as sitting next to each other, Pager shows what I would expect, i.e., a very wide desktop:
160.png
(This is somewhat different from what I showed in the first post, where the representation seems to show two separated desktops)

I will check out the other bug-reports you mentioned.

Offline

#4 2014-01-26 15:59:42

WerKater
Member
Registered: 2012-10-25
Posts: 6

Re: Workspace switcher and cloned monitor

Well, I guess I am affected by the bug in your links. It seems to me that a patch was proposed but never included (forgotten, rejected?) into any official release.  It sure doesn't seem to be in the newest package http://git.xfce.org/xfce/xfwm4/snapshot … .1.tar.bz2
I would like to avoid having to compile this myself since I have no idea how do that and would probably risk blowing up my Xfce. Do you know whether there is any way to help the proposed fix getting into an official release? Or does anyone know whether a precompiled package with the fix exists anywhere?

Another thought: It would actually suffice for me if I could set the desktop geometry to a particular value (1920*1080) once and for all since this is the only one I want, anyway. I tried
$ wmctrl -g 1920,1080
but it was no good since the window manager seemed to ignore it (which, according to the manpage of wmctrl it is allowed to).

Last edited by WerKater (2014-01-26 17:01:08)

Offline

#5 2014-01-27 02:08:15

MountainDewManiac
Member
From: USA police-state welfare-state
Registered: 2013-03-24
Posts: 284

Re: Workspace switcher and cloned monitor

Regarding how to help get a proposed patch into XFCE: Only speculating, but installing and testing a patch and then reporting on how well it worked (or didn't) might be helpful. Unfortunately, that probably requires compiling, lol.

Regards,
MDM

Offline

Board footer

Powered by FluxBB