Xfce Forum

Sub domains
 

You are not logged in.

#1 2023-04-17 18:33:48

ixefce
Member
Registered: 2021-11-17
Posts: 27

no sound with broadwell-rt286 HDA-Intel on Dell Venue pro 7140

I tried MXlinux on a Dell Venue pro 7140
no internal sound with broadwell-rt286 HDA-Intel
only Dummy and HDMI

Driver seems to be absent.
Any suggest for solution?

Offline

#2 2023-04-18 10:32:41

Jerry3904
Member
Registered: 2013-11-09
Posts: 847

Re: no sound with broadwell-rt286 HDA-Intel on Dell Venue pro 7140

This has come up frequently on the MX Linux forum:

https://forum.mxlinux.org

And that is where your question really belongs, since Xfce is not responsible for the OS. Try the Search function first, and don't forget to include the Menu > Quick System Info output that we will want to see.


MX-23 (based on Debian Stable) with our flagship Xfce 4.18.

Offline

#3 2023-06-23 09:55:45

ixefce
Member
Registered: 2021-11-17
Posts: 27

Re: no sound with broadwell-rt286 HDA-Intel on Dell Venue pro 7140

Hello!
I had to reinstall the system after big problems with unreadable and unrepairable data on the SSD. I tested different kernel versions in advance with live systems and found beyond doubt that higher kernel versions than 5.10.142-antix.2-amd64-smp do not recognize the sound chip - neither at boot nor by subsequent driver installation or other repair attempts. Support for these Intel Core M-5Y71 processors has been removed from the kernels, WHY EVER.
Therefore it took some time until I can thank you here for the support, which I do herewith.
The System works fine configurated as follows:

System:    Kernel: 5.10.142-antix.2-amd64-smp x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.1 
           parameters: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-5.10.142-antix.2-amd64-smp root=UUID=<filter> ro quiet 
           splash 
           Desktop: Xfce 4.18.1 tk: Gtk 3.24.24 info: xfce4-panel wm: xfwm 4.18.0 vt: 7 
           dm: LightDM 1.26.0 Distro: MX-21.3_x64 Wildflower April 23  2023 
           base: Debian GNU/Linux 11 (bullseye) 
Machine:   Type: Portable System: Dell product: Venue 11 Pro 7140  
CPU:       Info: Dual Core model: Intel Core M-5Y71 bits: 64 type: MT MCP arch: Broadwell 
           family: 6 model-id: 3D (61) stepping: 4 microcode: 2F cache: L2: 4 MiB 
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 11174 
           Speed: 1920 MHz min/max: 500/2900 MHz Core speeds (MHz): 1: 1920 2: 1657 3: 1822 
           4: 2439 
Graphics:  Device-1: Intel HD Graphics 5300 vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0 
           chip-ID: 8086:161e class-ID: 0300 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.14 compositor: compton v: 1 driver: loaded: modesetting 
           unloaded: fbdev,vesa display-ID: :0.0 screens: 1 
           Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2") 
           s-diag: 582mm (22.9") 
           Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 204 size: 239x134mm (9.4x5.3") 
           diag: 274mm (10.8") 
           OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 5300 (BDW GT2) v: 4.6 Mesa 22.0.5 
           direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Intel Broadwell-U Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus-ID: 00:03.0 chip-ID: 8086:160c class-ID: 0403 
           Sound Server-1: ALSA v: k5.10.142-antix.2-amd64-smp running: yes 
           Sound Server-2: PulseAudio v: 14.2 running: yes 
           Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.19 running: no 
Boot Mode: UEFI

Offline

Board footer

Powered by FluxBB